Vullingen

Wanneer de tandarts constateert dat u een gaatje heeft, verhelpt hij dit door een vulling te plaatsen. Vullingen voorkomen verder tandbederf en verhelpen eventuele pijn. Bij Tandartspraktijk Wrar plaatsen we vullingen van composiet. Deze zijn niet alleen extra sterk, maar sluiten ook perfect aan op de kleur van uw gebit. Hierdoor kunt u weer met een stralende glimlach genieten van een gezond gebit.

Een gaatje vullen

Om ergere problemen te voorkomen, moeten we een gaatje in uw tand of kies vullen. Een gaatje kan ontstaan in een ‘gewone’ tand of kies, maar ook onder een kroon of bestaande vulling. Tijdens de behandeling dienen we indien gewenst een verdoving toe, zodat u helemaal niets van deze ingreep voelt.

Soorten vullingen

Er bestaan drie soorten tandkleurige vullingen die de tandarts direct in de mond kan plaatsen: van glasionomeer, compomeer en composiet. Bij Tandartspraktijk Wrar gebruiken we uitsluitend composiet vullingen, omdat deze de sterkste van de drie zijn. We kunnen ze in verschillende tinten maken, zodat de vullingen zo goed mogelijk aansluiten op de kleur van uw tanden.

Voordelen van composiet vullingen

Zoals genoemd bieden composiet vullingen diverse voordelen ten opzichte van andere materialen. Een van de voornaamste redenen om te kiezen voor composiet is dat het de beste hechting heeft en daardoor uw tand of kies optimaal versterkt. Bovendien zijn composiet vullingen in nagenoeg elke kleur te maken. Hierdoor valt het niemand op dat u vullingen heeft. We plakken het vulmateriaal aan de tand of kies, waardoor we geen gezonde delen weg hoeven te slijpen.

  • De beste hechting voor de sterkste vullingen.
  • Niet van uw echte tanden en kiezen te onderscheiden.
  • Duurzaam materiaal.

Vullingen plaatsen: de behandeling stap voor stap

Het plaatsen van vullingen is een eenvoudige tandheelkundige ingreep waarmee de tandarts uw tand of kies herstelt. Zo functioneert uw gebit weer naar behoren en wordt verdere pijn voorkomen. Eventueel kan de behandeling onder plaatselijke verdoving plaatsvinden, bijvoorbeeld als u bang bent voor de tandarts.

Een behandeling waarbij we één of meerdere vullingen plaatsen bestaat uit de volgende stappen:

  • Kleur bepalen Voordat de tandarts start met de behandeling, bepaalt hij de juiste kleur van de vullingen. Zo zorgt hij ervoor dat de vulling precies aansluit op de rest van uw gebit.
  • Geïnfecteerd weefsel verwijderen Vervolgens verwijdert de tandarts het geïnfecteerde weefsel om te voorkomen dat het gaatje zich verder uitbreidt. Dit doet hij door het aangetaste deel weg te slijpen.
  • Droogleggen Daarna legt de tandarts het tandoppervlak droog, zodat de vulling straks goed kan hechten. Hiervoor gebruikt hij een afzuiger en een rubber lapje of wattenrollen.
  • Hechtlaag aanbrengen Na het droogleggen behandelt de tandarts de tand of kies met een zuur. Daarna brengen we een hechtlaag aan waar de composiet vulling op geplaatst wordt. Hierdoor komt de vulling goed vast te zitten en zal hij de tand of kies optimaal versterken.
  • De vulling plaatsen Nu volgt het daadwerkelijke plaatsen van de vulling. Nadat de tandarts het composiet heeft aangebracht, hardt hij het materiaal uit met behulp van belichting.
  • De vulling afwerken Tot slot wordt het oppervlak van de vulling netjes afgewerkt. De tandarts polijst de vulling, zodat uw tand of kies weer aanvoelt als voorheen.


Na het plaatsen van de vullingen

Na afloop van de behandeling kan de tand of kies nog wat gevoelig zijn. De wond die ontstaat door het boren heeft even tijd nodig om te genezen. In sommige gevallen blijven gevulde tanden of kiezen nog een aantal weken tot maanden gevoelig voor kou en warmte. Heeft u langer last van een kloppende pijn. Neem dan contact op met uw tandarts.






Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.